Monday, August 26, 2013

Не токай мяко!!



Научи голяма част от цикъла на "бокука" - първо се хвърля в кофата, кофата - в контейнера, а контейнера го взима "каниом бокука". Вече и квалифицира съответните неща като "бокука", освен че ходи да ги изхвърля сам. Използва "Не пипай" ("Не токай") за да каже, че иска да направи нещо сам, напр. че сам иска да изхвърли боклука: напр. "Не токай бокука!" - докато носи боклук.


Веднъж една оса кацна на кофичката с кисело мляко, която ядеше.
- Ей, уатай! Не токай мяко!
("Ей, летает! Не трогай мляко", което в превод е "Ей, летящо насекомо! Не пипай млякото!"). Осата, разбира се, не му обърна внимание ("не отгоуайя"), продължи да се катери по кофичката и почна да консумира млякото!
- ЕЙ, УАТАЙ! НЕ ТОКАЙ МЯКО! НЕ ТОКАЙ МЯКО! - възмущаваше се Стоян.
Иначе е щедър и ни храни, забърсва ни със салфетката и всички подобни неща, които ние правим за него :)


Пропуснал съм да спомена, че от близо 2 месеца има концепция за голямо ("гънамо"), но не и за малко, а също и за завой (почти всеки завой нарича "ляво"). Когато е важно, се опитва да разграничи типа завой: дясното го нарича "пава" (от руски "право"), и тъй като често ги бърка, направо казва, "лева - пава".
Съответно вчера обяснява:
"ляво жолте кола там" (Вляво има жълта кола, сочи паркирано такси от балкона).
Няколко часа по-късно: "Няма жолте кола" - таксито си е тръгнало (следва да отбележа, че новата ни квартира гледа срещу огромен паркинг с много коли, така че това, че регистрира единствената жълта такава е интересно).


Научи се на учтивост ("Мойе фека?" - "Може ли салфетка?") от своя по-малък приятел Тайс, очевидно защото ние сме груби темерути и няма как да го научи от нас.


Престана да се страхува от бормашината. Първо открих, че ако е покрит изцяло с одеяло, престава да реве (явно се чувства защитен от одеялото), и прекарваше половин час загърнат, докато работим. Няколко дни по-късно успях да му обясня (напоследък се поддава на рационални обяснения), че с бормашината се правят дупки - той въртеше пръстчето си като свредел, докато ме слушаше. Когато Ксения приключи да пробива дупки, той с типичния си маниер каза "довиждане" на дейността:
- Чао - чао, дука ("чао, чао, правене на дупки")
По същия начин престана да реве при използване на електрическия трион - той знае, че също като обикновения, той се използва за рязане на дъски, но не можеше да преодолее страха си; явно обаче след бормашината реши, че и триона на същия принцип не е толкова ужасяващ, стига да не си твърде близо. Изплашиха го единствено маските против прах и стърготини, които сложихме, които в комбинация със защитни очила ни придаваха чудовищен вид. Упорито отказа да сложи маска, но вместо да реве, просто гледаше встрани и мълчеше.


Научи, че нещата се купуват от магазина, и когато излизам навън, редовно ми нарежда:
- Копи кабата! Копи мйако! (Купи колбаска! Купи мляко!)
Наскоро, докато за пореден път гледаше поредицата TuTiTu (анимация, показваща различни превозни средства и машини), изведнъж му просветна, че докато той разполага с коли, влакове и камиони като във филмчето, няма кран - висок, жълт строителен кран (който иначе е виждал много пъти).
Дойде при мен и ми казва:
- Ей, папо! Копи кан!

Падежите. Забавно е как, когато ме вика, казва "Папоо!" в някакъв странна смесица от българо - руски. А веднъж викаше майка си:
- Мама!
Тя не отговаря.
- Мамо! Мамоо!
Тя пак не отговаря.
- Мамуууу! - реши да пробва той.

No comments:

Post a Comment